in de pocket
Door: Erika
Blijf op de hoogte en volg Erika
06 Juni 2008 | Italië, Milaan
Omdat ik steeds niet wist waar ik moest beginnen omdat ik zoveel te vertellen had schoof ik het maar voor me uit, waardoor er natuurlijk alleen maar meer verhalen bij kwamen.
Ik zal jullie niet met teveel info vervelen, want grote kans dat ik hier dan morgenochtend nog zit. Ik kan namelijk nog wel uren doorgaan over wat ik hier allemaal al heb gezien, wie ik heb ontmoet, wat ik heb gedaan en wat ik allemaal nog wil doen.
Dat laatste is vooral een aandachtspunt; mijn to-do-list is veel te lang om alles in mijn laatste 3 weken hier te proppen. Dat betekent dus dat ik nog een keer terug moet!
Ik heb al met Sophia over wat herfstvakantieplannen gespeculeerd, dus bij deze; wie het leukste/origineelste/meest Italiaanse berichtje onder mijn verhaal plaatst mag misschien wel mee met ons (helaas, betalen doe ik niet voor je.. maar een gids om de places to be te vinden in Milaan heb je zeker niet meer nodig).
Dat in de pocket slaat op mijn 3 examens (Italiaanse grammatica + Duitse cultuur + Theorieen en technieken van de radiofonische communicatie) die ik de afgelopen weken heb gehaald. Nog maar eentje te gaan en dan Vakantie!
Vandaag had ik dus een examen en het was een regelrechte ramp. Zie je het voor je: je wordt naar voren geroepen in een zaal met ongeveer 10 Italianen (waaronder ook net die ene leuke, waardoor je alleen nog maar zenuwachtiger wordt), professor 'ik-kijk-je-niet-aan-want-daar-voel-ik-me-te-goed-voor' stelt je een vraag waar je natuurlijk geen antwoord op weet, jij brabbelt wat in onverstaanbaar Italiaans terug, hij probeert een andere vraag, jij zegt dat je dat deel nou net niet had begrepen van het boek, je krijgt een hoofd als een tomaat, meneer 'ook-al-zak-jij-liever-door-de-grond-maar-laat-ik-toch-nog-maar-wat-extra-zuchten-en-geirriteerd-doen' concludeert ineens dat ik er toch wel vaak bij was tijdens de les, zegt dat ik daar goed mijn best deed en geeft me 24 van de 30 punten.
Zo zie je maar weer; niets is wat het lijkt en die Italianen zijn best ok.
De afgelopen maand heb ik naast studeren ook veel studieontwijkend gedrag vertoond, en niet alleen maar in de kelder; ondertussen is mama langs geweest. We hebben samen geweldige dagen beleefd met veel zon, winkels, mooie Italiaanse omgeving, geweldig dagje naar Como incl. Belaggio oh en nog zoveel meer, maar eigenlijk was er nog te weinig tijd en was het afscheid minder leuk. Over een paar weekjes ben ik er gelukkig alweer en mam, dan doen we wel een goede sightseeing door Nijmegen die we (ik ook niet) nog niet hebben gedaan.
Later zijn ook nog 4 meiden uit de leukste studentenstad van Nederland (of moet ik nu oppassen met wat ik zeg?) allemaal tegelijk langsgeweest en hebben we ons op Milanese (lees; decadente) wijze vermaakt.
Bedankt voor alle lieve berichtjes en ook al reageer ik laat; dat wil niet zeggen dat ik je mailtje niet gehad heb maar dat ik heeeeeeeel hard aan het studeren ben (of niet).
Die verjaardag (niet de mijne dus) waar ik laatst was, was geweldig; de hapjes die daar op tafel stonden, daar kan de Duyvis (of wat hebben we eigenlijk in Nederland) niet aan tippen!
Nog even een niet-Italiaanse blunder, maar een echte erge; in welk theater? vertaalde ik in het Engels met: in witch theatre? en ik WIST dat er iets niet klopte, maar na 10 minuten op cancel drukken en nog een keer intypen in mijn sms heb ik het toch maar verzonden naar gelukkig een Italiaan (die ziet de fout waarschijnlijk niet eens). Marieke, ik heb duidelijk bijles nodig!
Zondag ga ik naar een muziekstuk in de Scala (goed idee opa!), het concertgebouw hier in Milaan. Ik ben al wel in het museum geweest en een keer naar een gratis voorstelling, maar One dream One city (zo heet het stuk) in de grote en hele mooie zaal kon ik niet laten schieten (wederom gratis voor studenten).
Over cultuur gesproken, of beter gezegd: sport. Ik ben dan wel geen echte voetbalfan, maar ga dit weekend even aan de slag met oranje stift en laken o.i.d. en dan kan kan ik er maandag helemaal tegen aan! Ik heb al wat Nederlandse vrienden verzameld, nu nog even bedenken of we op het plein bij de Dom (echt gaaf maar druk en misschien nat aangezien het hier steeds maar regent) of toch in een cafee gaan kijken.
Net zo gaaf of misschien nog wel gaver (voor mij dan, want ik ben dus zoals gezegd geen voetbalvrouw): ik heb Andrea Bocelli zien optreden op piazza Duomo, tussen de Dom en de Galleria in, alles helemaal vol met Italianen en natuurlijk mooie muziek en de stem van mijn italian idol.
Het bezoek hier is trouwens nog niet voorbij; aanstaande maandag komt nina nog langs voor een aantal nachtjes! Kunnen we mooi, als echte Rottuhdammers 'onze' stad met deze vergelijken.
Nog even een oproep: ik zoek een kamer in Nijmegen vanaf augustus. Weet jij er een? Dan is een leuke souvenir gegarandeerd!
Wat ik ook nog heb bekeken vorige week is het ECHTE 'Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci in de kerk Santa Maria della Grazie hier in Milaan. Bizar dat het er nog te zien is, aangezien je heel goed kan zien tot waar de bommen uit de oorlog de kerk vernield hebben en dat is maar enkele meters of dat nog niet eens verwijderd van het meesterwerk.
Ander leuk feitje: door de schildering heen is een deur gemaakt, zoveel eeuwen terug, aangezien het werk zo vervaagd was, dat er geen waarde aan werd gehecht en de inwonende familie toch echt een doorgang nodig had naar de keuken.
Laatste leuke feitje: bij de laatste restauratie is ontdekt dat een van de broden die op tafel lag oorspronkelijk geen brood was, maar de hand van een van de apostelen, die bij een eerdere restauratie verkeerd bewerkt was.
Zo, dat was het informatieve gedeelte en gelijk het eindpunt van dit veel te lange verhaal.
Bacione
07 Juni 2008 - 08:14
Sandra:
Jeetje wat maak je veel mee! En dit zijn nog niet eens alle verhalen ;)
Heb een deel al gehoord van Marielle en Nienke en het klonk erg geslaagd (vooral dat avondje stappen, of niet :p)
Ben stiekem toch een beetje blij dat jullie binnenkort thuis komen (en niet alleen omdat we dan die lange verhalen op 'waarbenjij.nu' niet meer hoeven te lezen ;)) Veel plezier nog de laatste weken!
Kus Sandra -
07 Juni 2008 - 08:31
Agostino:
bravissima! -
07 Juni 2008 - 08:57
Annegeer:
lieverd!
Wat een heerlijk verhaal weer :) Klinkt allemaal weer heel leuk, jammer dat je dit over 3 weken allemaal weer achter je moet laten.. maaarr wij kunnen dan wel weer daten aangezien van het langskomen in Milaan niet is gekomen. Overigens zou ik graag met je meegaan in de herfst :)
Geniet er nog van de laatste weken en tot snel!!
(K) An -
07 Juni 2008 - 10:48
Mamsie:
Hallo lieve Erika,
Allereerst gefeliciteerd met het behalen van je examens, goed hoor!!!!
Nog even de laatste loodjes voor het laatste examen en je hebt het gehad. Ik denk nog vaak terug aan Milaan vond het er geweldig en indrukwekkend. Maar waarom was Andrea Bochelli er niet toen ik er was? Had ik hem ook kunnen zien, hij mij niet!!! Lievie de transactie waar je om vroeg heb ik geregeld dus kun je weer even vooruit.
Goed idee trouwens om Nijmegen beter te leren kennen, doen we zeker een keer. Ik wens je een fijn weekend en een fijne tijd met Nina. Doe haar vooral de groeten.
Heel veel kusjes,
Mamsie -
07 Juni 2008 - 12:18
Britt:
zo.. dat gaat relatief nog wel makkelijk.. punten verdienen in italy dus! voor de rest klinkt het goed! en ik vond ons weekend ook super..! dikke kus -
07 Juni 2008 - 14:16
Laura:
Het klinkt weer eens super! En wat een feitjes over het laaste avondmaal... nooit geweten allemaal haha. Geniet nog even van je laatste tijd daar.
Liefs -
14 Juni 2008 - 04:25
Marjon:
lieve erika , genie van je laatste stukje daar, maar het is niet echt het laatste, je kunt altijd terug,kus,marjon